مؤسسه تحقیقات بازار کار و مشاغل (IAB)
وابسته به آژانس فدرال کار آلمان روز جمعه 13 دسامبر اعلام کرد: «تمرکز بالای پناهجویان سوری در مشاغل حیاتی و مشاغل دارای کمبود نیرو مانند حوزه بهداشت، حملونقل و لجستیک و برخی بخشهای تولیدی، از نظر سیاست بازار کار اهمیت دارد. بر اساس گزارش IAB، اخیراً 62 درصد از سوریهایی که در آلمان به مشاغل بیمهشده اشتغال دارند، در مشاغل حیاتی فعالیت میکنند. این شامل حوزههایی مانند بهداشت، حملونقل و لجستیک و تولید مواد غذایی میشود. این رقم در بین کارکنان آلمانی 48 درصد است. طبق ارزیابی مؤسسه تحقیقات بازار کار و مشاغل آلمان، بسیاری از حوزههایی که پناهجویان سوری در آن کار میکنند، مشاغل کمبود نیرو محسوب میشوند؛ مشاغلی که در آنها تقاضای بالایی برای نیروی کار وجود دارد اما عرضه نیروی کار اندک است.
مشاغل سوریها در آلمان
بر اساس تفکیک جنسیتی ارائهشده از سوی مؤسسه تحقیقات بازار کار و مشاغل ، مردان سوری بیشتر در حوزه حملونقل و لجستیک (22 درصد)، مشاغل تولید و فناوری تولید (21 درصد) و صنایع غذایی و مهمانداری (14 درصد) فعالیت دارند. در مقابل، زنان سوری عمدتاً در حوزه خدمات اجتماعی و فرهنگی (28 درصد)، بهداشت (18 درصد) و صنایع غذایی و مهمانداری (17 درصد) مشغول به کار هستند.
طبق این گزارش، در ماه سپتامبر در مجموع 287 هزار نفر از اتباع سوریه در آلمان مشغول به کار بودند که 82 درصد از آنها در مشاغل بیمهشده فعالیت داشتند. نرخ اشتغال سوریها بهطور متوسط 42 درصد است. سهم شاغلان سوری از کل اشتغال در آلمان 0.6 درصد و با در نظر گرفتن افراد سوریای که تابعیت آلمانی گرفتهاند، این رقم به 0.8 درصد میرسد.
هشدار درباره پیامدهای کمبود نیروی کار
«یولیا کوسیاکووا»، پژوهشگر مؤسسه تحقیقات بازار کار و مشاغل آلمان، هشدار داد: «از دست دادن این ظرفیت به دلیل بازگشت مهاجرتی، اگرچه در سطح اقتصاد کلان چندان چشمگیر نخواهد بود، اما میتواند بهطور منطقهای و در برخی صنایع اثرات ملموسی داشته باشد.» این مسئله بهخصوص در بخشها، مشاغل و مناطقی صدق میکند که هماکنون نیز با کمبود نیروی کار مواجه هستند.در روزهای اخیر، پزشکان و انجمنهای پرستاری در پی مباحث مربوط به بازگشت پناهجویان سوری به کشورشان درباره شکافهای احتمالی در تأمین خدمات هشدار دادهاند. «مایکل وبر»، رئیس انجمن پزشکان ارشد بیمارستانها، روز جمعه به روزنامه بیلد گفت: «در مناطق روستایی، پزشکان سوری تأمین خدمات بیمارستانها را بر عهده دارند و بدون آنها اوضاع بحرانی خواهد شد.»
برخی از سیاستمداران پس از سقوط بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، قصد دارند که روند خروج پناهندگان سوری را تسریع کنند، اما این موضع با انتقادات گروههای حقوق بشری و خود پناهندگان مواجه شده است. سازمان «پرو آزول» تأکید میکند که «سوریه هنوز کشوری ناپایدار است.» گروههای مسلح بخشهای وسیعی از سوریه را تحت کنترل دارند و ساختارهای دولتی کارا و زیرساختهای ایمن در این کشور وجود ندارد.
«پرو آزول» خواستار خروج پناهندگان را «زننده» میداند
طارق علاوز، سخنگوی «پرو آزول»، گفته است: «بازگشت تحت این شرایط خطرناک و حتی تهدید کننده زندگی است.» پناهندگان سوری که در آلمان زندگی میکنند از «بحثهای زننده و فوری درباره بازگشت و اخراج» نگران شدهاند.
«سایرا واگنکنت» (حزب چپ) و چندین سیاستمدار حزب «آلترناتیو برای آلمان» (AfD) گفتهاند که پناهندگان سوری باید هر چه سریعتر آلمان را ترک کنند. آلکساندر تروم، سخنگوی سیاست داخلی حزب اتحادیه دموکرات مسیحی (CDU)، گفته است: «ما وظایف خود را در زمینه حفاظت از سوریها انجام دادهایم - اکنون بازگشت باید اولویت داشته باشد.»
«آنه-وروشکا یوریچ»، سیاستمدار داخلی حزب دموکرات آزاد (FDP)، اعلام کرده است که اگر وضعیت در سوریه به طور پایدار بهبود یابد، احتمالاً صدها هزار پناهنده سوری باید به صورت فردی وضعیت حفاظت خود را بررسی کنند. در این میان، همکاری بین اداره فدرال مهاجرت و پناهندگان (BAMF) که وضعیت حفاظت را بررسی میکند و ادارات خارجی شهرداریها که مجوز اقامت را لغو میکنند، با مشکلاتی مواجه است.وزارت کشور فدرال باید اکنون برنامههایی را برای نحوه مدیریت حجم بالای پروندههای پیشبینی شده ارائه دهد. همچنین اتحادیه دموکرات مسیحی که این وزارتخانه را قبل از انتخابات مجلس 2021 برای سالها مدیریت کرده است، نباید بدون صحبت درباره جزئیات، خواستار اخراج سریع سوریها شود.
منبع: Stern - trtdeutsch
نظر شما